Kesäleirit: Varusteilla on väliä!

Koronakauden jälkeen päästään pitkästä aikaa kunnolla kesäleireille! Nuoremmilla Vesikoilla se tarkoittaa pitkää viikonloppua Huuberilla kesäkuussa. Vanhemmat Vesikot puolestaan suuntaavat heinäkuussa reiluksi viikoksi finnjamboree Kajolle. Kajon pakkaustärppeihin palataan myöhemmin, nyt keskitytään sudenpentujen ja seikkailijoiden Huuberiin!

Säänmukaiset vaatteet ja varusteet

Kesäleirillä ollaan käytännössä katsoen ympäri vuorokauden ulkona, koska päivän kaikki ohjelmat järjestetään ruokailuja myöten ulkona ja nukkuminen tapahtuu teltoissa. Ulkona ollaan siis, oli keli mikä hyvänsä. Leirillä ei ole sisätiloja, joihin siirryttäisiin esim. sateen yllättäessä. Jotta leirielämästä voi nauttia täysillä, on säänmukaisten vaatteiden ja varusteiden pakkaaminen mukaan enemmän kuin tärkeää: varustelistassa olevilla sadevaatteilla tarkoitetaan ihan oikeita sadevaatteita.

Eli pitää olla sekä sadetakki että sadehousut ja kumisaappaat (voit kokeilla etukäteen, miltä tuntuu ensin hyppelehtiä tunti tai kaksi tuulipuvussa kaatosateessa ja sen jälkeen ryhtyä ruokailemaan ne samat vaatteet päällä. Ja sitten sen jälkeen kokeilet vaikka nikkarointia niissä märissä vaatteissa. Ei toimi! Käy harmittamaan!). Lämpimän kelin osuessa kohdalle on aika mukavaa kaivaa rinkasta shortsit ja leikkiä ne jalassa hippaa, tai vaan olla ja nauttia auringonpaisteesta. Vähemmän hikistä kuin esimerkiksi täyspitkässä collegeasussa! Sääennusteen suhteen kokemus on osoittanut, että leirin aikana ennuste voi muuttua moneen kertaan. Eli sadevarusteet kannattaa pakata mukaan, vaikkei ennuste ennen leiriä sadetta lupaisikaan. Ja sama koskee tietysti myös aurinkoisen kelin kamoja.

Yöpyminen

Kesäleirillä lapset nukkuvat yleensä puolijoukkueteltoissa tai vähän pienemmissä Niger-teltoissa. Niissä on maavaate lattiana, ja erillinen telttakangas muodostaa seinät ja katon. 

Vaikka päivälämpötilat pyörisivät 20 asteessa, on Suomen kesä yllättävän viileä yöaikaan. Tästä syystä kesämakuupussi kannattaa jättää kotiin (sillä ei pärjää) ja ottaa tilalle kolmen vuodenajan makuupussi ja kunnollinen (eristävä) makuualusta. Ilmatäytteistä makuualustaa emme suosittele, ellei lapsi itse osaa täysin omatoimisesti hoitaa sekä sen täyttöä että reikien paikkausta. Parhaaksi vaihtoehdoksi on käytännössä osoittautunut perinteinen solumuovinen makuualusta. Varustelistan yöasu ei tarkoita spagettiolkaintoppia tai shortsipyjamaa. Monet meistä nukkuvat öisin esimerkiksi villakerrastossa tai pitkähihaisessa pyjamassa. Villasukat tuovat myös lisämukavuutta! Ja oma unilelu helpottaa nukahtamista ja usein ilta-aikaan hiipivää koti-ikävää.

Lähes kaikkien sudenpentu- ja seikkailijaikäisten rinkkoihin on yleensä ilmeisesti jo tehtaalla asennettu sellainen maaginen räjäytysominaisuus, joka purkaa rinkan koko sisällön tilaamatta ja yllättäen pitkin telttaa noin viisi minuuttia majoittumisen jälkeen (kuva alla). Tästä syystä on enemmän kuin suositeltavaa nimikoida ihan kaikki mukana olevat varusteet. 

Ruokailuvälineet

Ja sitten vielä pari sanaa ruokailuvälineistä: leiriläiset tiskaavat itse astiansa käsin useamman kerran päivässä, joten varustelistassa olevat astiapyyhe ja kankainen ruokailuvälinepussi ovat oikeasti tarpeen. Ei siis muovipussia, koska ruokailuvälineet eivät muovipussissa kuivu vaan alkavat vain haista. Ruokailuvälineiden on hyvä olla materiaaliltaan kestävää ja pestävää, eli ei posliinia eikä pahvia. Nimikoi myös ruokailuvälineet.

Kokosimme myös käytännön vinkkejä ja huomioita huoltajille leirivalmisteluihin ja leiriin liittyen

Teksti: Partiomutsit Kaisa ja Jonska

Kuvat: Ansku Suur-Uski, Jonska Junkkari ja Vesikkojen kuvapankki