Kesäleirit: Käytännön vinkkejä huoltajalle

Käytännön vinkeistä tärkein: anna lapsesi tehdä itse ja harjoitella leirivarusteiden keräämistä, pakkaamista ja purkamista. Tottakai saisit itse tehtyä nopeammin (ehkä). Ja myös paremmin (ehkä). Mutta se ei ole partioleirille valmistautumisen eikä leirin jälkeisten puuhien pointti. Partioleirille valmistautuminen ja sieltä palaaminen on osa niitä juttuja, joita partiolaiset harjoittelevat ja opettelevat usean vuoden ajan. Näiden taitojen harjoittelu on tärkeä osa partiolaisen elämää. 

Riittävästi aikaa pakkaamiseen

Lapsi ei kuitenkaan vielä välttämättä pärjää pakkaamisessa täysin itsenäisesti. Ole siis mukana leirivarusteiden pakkaamisessa, mutta älä tee sitä lapsen puolesta. Itse pakatusta rinkasta on leirillä paljon iloa hänelle, koska hän tietää, mitä hänellä on mukana ja pakkaa samat tavarat todennäköisemmin myös mukaansa ennen kotiinlähtöä. Vanhemman vastuulla on esimerkiksi varmistaa, että ne sadevarusteetkin ovat mukana, eikä niiden tilalle ole eksynyt vaikka pelkkiä juhlavaatteita tai pädiä ja viiden kilon karkkisäkkiä (houkutteleva vaihtoehto toki sekin).

Varusteiden kerääminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin (ei esim. viimeisenä iltana väsyneenä ja kiireellä juuri ennen nukkumaanmenoa). Varaudu kannustamaan ja pitäkää tarvittaessa taukoja. Varusteiden keräämisen voi tehdä yhtenä päivänä ja pakkaamisen toisena. Kannattaa antaa lapselle leirin varustelista ja antaa hänen kerätä tarvittavat varusteet ensin esim. sohvalle. Kerätty tavara kannattaa merkata varustelistaan vaikka yhdellä viivalla. Kun tavara on pakattu pussiin ja rinkkaan, merkataan vielä toinen viiva tavaran kohdalle. Tällä tavalla lapsen on helppo pysyä kärryillä siitä, mitä on jo kerätty ja pakattu.

Jokainen varuste nimikoidaan ja niille etsitään omat paikat rinkasta

Keräämisen jälkeen, ennen kuin aloittaa varsinaisen pakkaamisen, kannattaa hoitaa nimikointi. Ihan jokainen varuste nimikoidaan. Vaikka se olisi uniikki ja erottuisi muista. Kesäleirillä on paljon osallistujia, joten tavarat menevät jossain vaiheessa kuitenkin sekaisin. Nimikoimalla parannat mahdollisuuksia saada seikkailevat varusteet takaisin. 

Nimikoinnin jälkeen tavaroita ei vielä laiteta irtonaisina rinkkaan vaan pusseihin. Pusseilla on kaksi tarkoitusta: pitää tavarat kuivina ja puhtaina sekä jaoteltuna pienempiin satseihin (vrt. kaikki irtonaisina rinkan sisällä). Pussit voivat olla ruokakaupan sangallisia muovipusseja tai retkeilyä varten tarkoitettuja ns. kanoottipusseja. Eriväriset pussit helpottavat leirielämää: lapsen on helppo muistaa, että harmaassa pussissa oli vaikkapa paitoja ja valkoisessa sukkia ja alusvaatteita. Ja kun lapsen ohjeistaa laittamaan likaiset vaatteet rinkan pohjalle, on kotiin palatessa rinkassa todennäköisesti pussikaupalla takaisin kaappiin valmiita puhtaita vaatteita! 

Tavarat kannattaa pakata helposti saataville: esim. majoituskamat yöpukuineen samaan paikkaan, kaikki ruokailuvälineet samaan paikkaan. Käykää yhdessä rinkan sisältö läpi vaikka pariinkin kertaan! Tämän voi tehdä leikkinä: käytte läpi varustelistaa ja katsotte, kumpi muistaa, mikä tavara on minkälaisessa pussissa tai taskussa. Leirillä on nimittäin hyvä osata ihan itse löytää varuste x omasta rinkasta, kun johtaja sanoo, että seuraavaksi tarvitset sitä tai tätä.

Leirin lopussa rinkan pakkaamista helpottaa, jos mukana on paperinen lista niistä tavaroista, jotka rinkkaan kotona pakattiin.

Sekalaiset pikavinkit

  • Leirin varustekirjeessä on ilmoitettu, mikäli leirille saa ottaa omia naposteltavia. Jos omat karkit ovat listalla, ne kannattaa pakata minigrippeihin, pussi per päivä (kirjoittakaa viikonpäivä pussiin).
  • Rinkan on hyvä olla sellainen, johon tavarat saa ilman, että se on ihan piukeana: jos ette yhdessä meinaa saada tavaroita helposti mahtumaan rinkkaan ja rinkkaa kiinni, niiden saaminen ulos ja pakkaaminen uudestaan leirillä on lapselle todella hankalaa. Eli väljempi rinkka on hyvä.
  • Sudenpentu tai seikkailija ei tarvitse leirillä kännykkää eikä tabletta/padiä. Jättäkää siis puhelin suosiolla kotiin. Jos tulee tarve soittaa, käytetään johtajien puhelinta. 
  • Jos lapsi ei ole luonteeltaan koti-ikävän riivaamaksi taipuvainen, rinkkaan voi jemmata jonkun yllärin (esim. kavereiden kanssa jaettavaksi) ja tervehdyksen kotoa. 

Leirin jälkeen

Perinteisesti partioleirin jälkeen kotiin tullessaan lapsi saattaa olla tosi väsynyt, ärtynyt ja itkuinen, vaikka hänellä on ollut tosi kivaa ja kaikki mennyt hyvin. Jännitys ja reippaus purkautuvat usein tällä tavalla. Tätä ei kannata pelästyä. Lääkkeenä tepsivät yleensä rauhallinen koti-ilta, hyvä ruoka ja aikainen nukkumaanmeno. 

Kun pahin leirin jälkeinen väsymys hellittää, päästään vielä loppuhuipennukseen. Leirivarusteiden purkaminen ja huoltaminen leirin jälkeen on jälleen niitä asioita, joita ei tehdä lapsen puolesta vaan ollaan apuna: pyykit pyykkiin, makuupussi tuulettumaan, varusteiden huoltaminen ja  paikoilleen laittaminen. Leirikamojen purkaminen, varusteiden kuivatus ja puhdistaminen on yhtä tärkeitä partiotaitoja kuin pakkaamiseenkin liittyvät. 

Teksti: Partiomutsit Kaisa ja Jonska

Kuvat: Kaisa Pesola, Jonska Junkkari ja Vesikkojen kuvapankki