Yhdessä erillään

Ei mitään tekemistä? Aika tuntuu pitkältä? Tuttu ongelma meistä monella. Julkaisemme toukokuun alkuun saakka joka viikko uusia vinkkejä kivaan tekemiseen oman porukan kesken.

Katso myös:
https://www.partio.fi/tule-mukaan/kampanjat/partiomaiset-toimintavinkit-kaikille/

www.martat.fi/aikaa-olla-kotona

https://helsinkiliikkuu.fi/vinkkeja-liikkumiseen-poikkeusolojen-aikana

https://mieli.fi/fi/mielenterveys/vaikeat-el%C3%A4m%C3%A4ntilanteet/koronaepidemia-ja-mielenterveys/mielen-hyvinvointia-lapsille

Toivottavasti näistä on iloa myös teidän perheelle! Laita kuvia tekemisistänne jakoon somessa, #yhdessäerillään ja #yhdessäerilläänviikki.

Huomioittehan ulkoillessanne viranomaisten antamat ohjeistukset.

Jos haluat vinkata jonkun kivan tekemisen tätä kautta myös muille, laita viestiä jonska(at)vesikot.net.

Viikko 19

Tekemistä ulkona

Partiolaisten maamerkit

https://scandinavianoutdoor.global.ssl.fastly.net/blogit/2020/03/Partiolaisten-maamerkit.jpg

Tekemistä sisällä

Harrastakotona.fi-sivustolta löytyy taidetekemistä ja elämyksiä monipuolisesti!

Viikko 18

Tekemistä ulkona

Polkupyörän keväthuolto

Pyöräilykelien koittaessa on hyvä huoltaa polkupyörät talven jäljiltä takaisin ajokuntoon. Liikenneturvan sivuilta löydät ohjeet keväthuoltoon, samalla kannattaa myös muistutella mieleen turvallisen pyöräilyn periaatteet! https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/liikennevinkki/kuin-polkupyoralla-ajoa-huolla-pyora-ja-pyorailija#75dd3dd3

Tekemistä sisällä

Vappuvalmistelut!

Vaikka turuille ja toreille ei vappua pääsekään tänä vuonna juhlimaan, voi vapputunnelmaan virittäytyä kotioloissakin esimerkiksi askartelemalla tai valmistamalla perinteisiä herkkuja vapuksi.

Vinkkejä: https://www.perhekerho.net/juhlat/vappu.htm

Viikko 17

Tekemistä ulkona

Puunhalausretki

Tällä viikolla halitaan puita! Kuinka montaa eri puulajia ehditte yhden ulkoilun aikana halaamaan? Kisailusta tykkäävät voivat tehdä tästä myös leikkimielisen kilpailun: kuka perheestä ehtii ensimmäisenä halata viittä eri puulajia?

Tekemistä sisällä

Toukkaralli

Tätä rallia varten tarvitsette paperia ja pillejä. Toukan askarteluohje

Toukat voivat kisata joko rallia samalta lähtöviivalta lähdöstä maaliin tai ”kaksintaisteluna” yrittää vastakkain päästä toistensa ohi.

Viikko 16

Tekemistä ulkona

Luontotaideteos

Lähimetsistä ja kallioilta löytyy paljon erilaisia materiaaleja taideteokseen. Maahan tehtävän taulun kehykset rakentuvat kepeistä. Kävyistä, kivistä, kuivista lehdistä ja neulasista saa rakenneltua vaikka mitä. Tekisittekö koko perheen muotokuvan, maisemataulun, koiran, kalan, perhosen? Vai mieluummin jotain abstraktia? Jättäkää taideteos paikalleen ilahduttamaan myös muita luonnossa kulkijoita!

Tekemistä sisällä

Kaatuva dominorata

Rakentakaa kaatuva dominorata vähintään 15 kaatumista kestävästä esineestä. Radan voi tehdä vaikka leluista, kirjoista, tulitikkuaskeista, puupalikoista, vessapaperirullista, dvd-levyistä tai perinteisistä dominopalikoista. Kuinka pitkän radan saatte tehtyä?

Vadelmavuohet-seikkailijajoukkueen Sannin tekemä dominorata

Viikko 15

Tekemistä ulkona

Ylös, ulos ja ulkoradalle! Hallainvuoren vipellys -ulkorata kutsuu parituntiselle kierrokselle lähimaastoissa.

Tekemistä sisällä

Pelasta pörriäinen, rakenna hyönteishotelli!

Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi.

Lisätietoa Pelasta pörriäinen -kampanjasta löydät täältä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/viisi-tapaa-pelastaa-porriainen-valitse-omasi-ja-merkkaa-tekosi

Helpot ohjeet hyönteishotellin rakentamiseen:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/01/ryhdy-hotellinpitajaksi-nain-rakennat-hyonteishotellin-kotipihaan

https://www.martat.fi/blogit/helppo-hyonteishotelli

Kuva: martat.fi

Viikko 14

Tekemistä ulkona

Helsingin Suunnistajien iltarastit ja Lasten rastit

Lasten Rastit ovat lapsiperheille ja aloitteleville suunnistajille suunniteltuja ratoja lähimaastoissa. Radat ovat 1,5 – 2 km pitkiä ja kartat helppolukuisia. Lasten Rastit löytyvät Helsingin liikuntapuistoista: Paloheinä, Pirkkola, Lauttasaari, Laakso, Herttoniemi ja Kivikko (katso kartalla).

Kartat ovat maksuttomia ja voit tulostaa A4-kokoisen kartan itse. Katso tarkemmat ohjeet ja tulosta kartat Lasten Rastit -sivulta.

Iltarastit toteutetaan omatoimisena suunnistuksena tämän kevään ajan: http://helsinginsuunnistajat.fi/iltarastikalenteri/

Tekemistä sisällä

Leirikesä ry:n maksuttomat ohjatut puuhatuokiot joka arkipäivä klo 14-14.30 tarjoavat alakouluikäisille ohjattuja leikkejä, pelejä ja askartelua. https://www.leiri.fi/tietoa-meista/ajankohtaista/2020/leirikesan-puuhatuokiot-verkossa.html

Viikko 13

Tekemistä ulkona

Roskienkeruuretki

Napatkaa kotoa mukaan muovipussi ja mahdollisuuksien mukaan myös kertakäyttöhanskat. Lähimetsistä, ojien reunoilta, puistoista ja pihoilta saa hetkessä kerättyä pussin täyteen. Mikä oli kummallisin löytämänne roska? Olisiko jonkun roska ollut toisen aarre?

Tekemistä sisällä

Rakentakaa maja kotiin tai parvekkeelle

Tehkää sen kokoinen maja, että sinne mahtuu vähintään makaamaan koko pituudeltaan. Mahtuisiko koko perhe samaan majaan syömään iltapalaa? Voisiko nukeilla olla oma majansa? Tai leikkiautoilla autotalli majan vieressä?

Earth Hour 28.3. klo 20.30-21.30

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Lisätietoa https://wwf.fi/earthhour